VNG International Events

VNG International Events

Millennium Raadsledenevenement 2014

“Een betere wereld begint in de raad”

Gemeenteraden zijn de hoogste organen van de 403 Nederlandse gemeenten. Raadsleden hebben daarmee in hun gemeenten de sleutels voor een betere wereld in handen. Duurzamer, met minder energieverbruik. Met meer betrokkenheid van burgers! Met respect voor de rechten van de mens en met minder armoede.

Daarom organiseert VNG International op 23 mei het raadsledenevent ‘Een betere wereld begint in de raad!’, een forum voor gekozen en herkozen gemeenteraadsleden om te sparren over concrete lokale ideeën met de potentie om bij te dragen aan een betere wereld.

Doelgroep
Moderne lantaarnpalen met LED-verlichting zijn zuiniger, en goedkoper in het onderhoud. Een energiecoöperatie zorgt voor minder verbruik en een lagere energierekening. Een begroting met open data geeft bewoners de kans de gemeente uit te dagen. En het delen van kennis over de aanpak van armoede en werkloosheid maakt het mogelijk dat een Nederlandse gemeente ook over de grens een positieve invloed heeft.

Gemeenteraadsleden kunnen het verschil maken. Door betrokkenheid te tonen, en concrete plannen te bevorderen. Voor dit raadsledenevent zoeken wij raadsleden die willen weten hoe zij in hun gemeente dat verschil kunnen maken.

Op 19 maart 2014 worden in vrijwel alle Nederlandse gemeenten nieuwe gemeenteraden verkozen. Nieuwe raadsleden zitten vol met ideeën: ze zijn gekozen en willen aan de slag! Bij dit evenement ga je weg met concrete ideeën om het verschil te maken in jouw gemeente.

Programma
Je gaat de politiek in omdat je iets wilt veranderen. Veel politici kijken daarbij ook over de grenzen en willen bijdragen aan een wereld die gelijkwaardig en duurzaam is, waarin iedereen de kans krijgt iets van zijn of haar leven te maken. Dat geldt dus ook voor raadsleden, maar hoe pak je dat aan? Hoe kun je op lokaal niveau een concrete bijdrage leveren aan zulke grote, mondiale thema’s? Het raadsledenevenement van VNG International helpt je hier een antwoord op te vinden.

We beginnen de dag met een introductiesessie met lunch, waar we zullen discussiëren over de groeiende rol van gemeenteraden. Daarna is er een workshopronde met interessante sprekers uit de wereld van lokaal bestuur, waarbij gekozen kan worden uit twee workshops: “Voorstellen door de raad loodsen” en “Groen en goedkoop”. Het raadsledenevenement wordt afgesloten met een plenaire sessie met een inspirerende spreker (ntb).

Maar daar eindigt de dag nog niet! Alle deelnemende raadsleden zijn van harte uitgenodigd voor de finale van onze Wereldverbeteraar van het Jaar-wedstrijd voor scholieren, die aansluitend aan het raadsledenevenement plaatsvindt op dezelfde locatie!

Wereldverbeteraar van het Jaar

De Millennium Gemeente campagne is tussen 1 april en 23 mei in heel Nederland op zoek naar de Wereldverbeteraar van het Jaar. Door middel van een interactieve wedstrijd, worden middelbare scholieren uitgedaagd om te laten zien op welke manier zij bijdragen aan de Millenniumdoelen.

Meedoen is niet alleen super spannend en leerzaam, de deelnemers maken ook kans op waanzinnige prijzen. De eerste prijs voor de Wereldverbeteraar van het Jaar is een expeditie naar Cambodja, een ontmoeting met minister Lilianne Ploumen én een cheque ter waarde van 1.500,- om zijn/haar plan nog beter te verwezenlijken.

De finalisten worden 5 mei bekend gemaakt en de winnaar wordt op 23 mei bekend gemaakt door tijdens een grote finale bijeenkomst  van 16.00-17.00 in Mediaplaza in Utrecht.

RTEmagicC_MG_nieuwsbrief_Wereldverb_banner.JPG

http://www.wereldverbeteraarvanhetjaar.nl/

RTEmagicC_twitter_logo_02.jpg RTEmagicC_facebook.jpg

Copyright © 2009-2015