VNG International Events

VNG International Events

Millennium Raadsledenevenement 2014

Programma

 

 • 12.00u – 12.30u: Ontvangst en registratie
 • 12.30u – 13.15u: Introductiesessie met lunch en discussie MG_Thijs_Kleinpaste
  • De jonge politiek filosoof en speechwriter voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken Thijs Kleinpaste schreef het boek ‘Nederland als vervlogen droom’. In dit boek stelt hij dat Europa en gemeenten belangrijker worden, en dat de Haagse politiek zichzelf marginaliseert. We vragen Thijs Kleinpaste in een opgenomen interview hoe hij tot deze conclusie is gekomen, en wat dat volgens hem betekent voor gemeenteraadsleden. Twee Tweede Kamerleden die vroeger gemeenteraadslid waren vragen we op deze stellingname te reageren. Wordt het werk van gemeenteraadsleden belangrijker. Deelnemers gaan het gesprek aan over de vraag: “Wat zijn de belangrijkste taken van een gemeenteraadslid?”

 

 • 13.30u – 14.30u: Workshopronde – keuze uit twee verschillende sessies
  • Voorstellen door de raad loodsen MG_harryvandermolenZoals een Tweede Kamerlid een wetsvoorstel kan indienen, heeft een gemeenteraadslid het recht van initiatief. In sommige gemeenten gaat dat alleen over het budgetrecht of de lokale verordeningen, in andere plaatsen kunnen raadsleden met een initiatiefvoorstel zelfs het gemeentelijk wagenpark elektrisch maken. Raadsveteraan Harry van der Molen (Wethouder CDA Leeuwarden, oud-raadslid Leeuwarden) geeft een masterclass over de beste technieken om steun te vergaren voor initiatieven uit de raad

 

 

 • Groen en goedkoop RTEmagicC_MG_Jaspergroen_01.jpg
  Onder de titel ‘groen en goedkoop’ pitchen raadslid Jasper Groen (raadslid GroenLinks Amsterdam, milieufilosoof) en een wethouder (ntb) lokale maatregelen die ervoor hebben gezorgd dat hun gemeente groener werd, en daarmee geld bespaarde. Het kan gaan over isolatie, verduurzaming van energiebronnen of juist aanpak van de luchtkwaliteit.

 

 

 • 14.45u – 15.30u: Afsluitende plenaire sessie met Paul Rosenmöller en Mirjam de Rijk
  MG_Mirjam_de_Rijk
  •  Mirjam de Rijk is Mirjam de Rijk is een Nederlandse journalist, GroenLinks-politica, oud-directeur van Stichting Natuur en Milieu en momenteel wethouder van Financiën, Economische Zaken, Milieu en Openbare Ruimte te Utrecht. Zij heeft verschillende praktische initiatieven genomen, waaronder de campagne “Inleveren, waarom niet?”. Deze campagne heeft tot verschillende initiatieven geleid met betrekking tot afvalscheiding en –verzameling in Utrecht.
  •  Paul Rosenmöller was van 1989 tot 2003 lid van de Tweede Kamerfractie voor GroenLinks en vanaf 1994 tot eind 2002 fractievoorzitter van die partij. Rosenmöller zal ingaan op de vraag “Hoe maak je het verschil?” en bespreekt de trends en mogelijkheden.
   MG_Paul_Rosenmoller
 • 15.30u – 16.00u: gelegenheid voor een drankje en hapje
 • 16.00u – 17.00u: Grote finale van de Wedstrijd “Wereldverbeteraar van het jaar 2014”
 • 17.00u – 18.00u: Feestelijke afsluitingsborrel
Copyright © 2009-2015