VNG International Events

VNG International Events

Raadsleden evenement

Programma

 • 14.00u: Ontvangst en registratie 
 • 14.30u-15.30u: Opening door Jacqueline Cramer en Bernice Notenboom RTEmagicC_Cramer.jpg
  Jacqueline Cramer was van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 namens de PvdA minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in Balkenende IV. Daarvoor was zij (o.a.) hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar in Amsterdam, Tilburg en Rotterdam. Tevens was zij voorzitter van de Vereniging Milieudefensie. Ze keerde na haar ministerschap terug naar de wetenschap. Als directeur van het Utrecht Sustainability Institute (USI) is ze op dit moment bezig het onderzoek dat in de regio Utrecht verricht wordt op het gebied van duurzaamheid te bundelen. Het Utrecht Sustainability Institute (USI) is een initiatief van de Universiteit Utrecht samen met TNO en Deltares, waarbij een zevental vooraanstaande kennisinstellingen en een tiental grote bedrijven zich hebben aangesloten.Bernice Notenboom is professioneel avonturier, tv-maker en journalist.
  Ze legt zich in haar werk toe op het inzichtelijk maken van klimaatproblemen om mensen overal ter wereld bewust te maken van de grote problemen waar we tegenaan dreigen te lopen, enRTEmagicC_Bernice.jpg aan te sporen actie te ondernemen. Ze bezoekt de meest afgelegen plekken op aarde (zoals de Himalaya, de Zuidpool en de Sahara) om de gevolgen van Klimaatverandering met eigen ogen te zien en vast te leggen. Momenteel werkt ze aan het tv-programma Tipping Points, dat vanaf september bij de VPRO te zien zal zijn. Hiermee wil ze het Nederlandse publiek laten zien hoe de wereld ervoor staat en wat we met z’n allen kunnen doen. Of, zoals ze zelf op haar website schrijft: “Bernice is on a mission: she is a climate chaser to the world’s extreme regions, bringing our climate crisis to the attention of world political leaders,  business executives, but also to school children. She wants to show you that everyone can make a change. Why not lead that change?”
 • 15.45u-16.45u: Deelsessies
  In elke deelsessie zullen best practice voorbeelden worden gegeven door bestuurders, raadsleden en betrokkenen uit de private sector die successen behaald hebben op hun werkgebied en hebben ervaren wat je als raadslid concreet kunt bijdragen.

  • Duurzame Energie – Waar komt de energie in jouw gemeente vandaan? En hoeveel efficiënter kan je daarmee omgaan? Energie is misschien wel de belangrijkste factor in het streven naar een duurzamere wereld. Veel van onze energie is nu nog niet duurzaam, maar de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op. Er wordt steeds meer mogelijk, ook op lokaal niveau. Wethouder Thijs de la Court (GroenLinks) van de gemeente Lochem zal vertellen hoe hij met succes een lokale energie coöperatie heeft helpen opzetten, waardoor Lochem nu niet alleen duurzamer energie verbruikt, maar ook produceert! Daarnaast zal raadslid Johnas van Lammeren uit Amsterdam uitleggen hoe de duurzaamheidslening het energieverbruik van particulieren omlaag brengt en duurzamer maakt, en hoe hij dit in Amsterdam tot gemeentebeleid heeft weten te maken.
  • FairTrade en FSC – Inmiddels kennen we allemaal de Max Havelaar thee en hagelslag. Maar daar hoeft eerlijke handel niet bij op te houden. Er zijn veel meer producten en diensten waarbij je kunt kiezen voor een eerlijkere optie. Dat geldt niet alleen voor het inkoopbeleid van de gemeente, maar ook voor bijvoorbeeld het lokale bedrijfsleven. Wat kan en wat mag? Hoe kun je samen met de inwoners en de bedrijven van je gemeente het bewustzijn en gedrag omtrent eerlijke handel en het gebruik van duurzame producten vergroten? Anke van Duuren en Kris van der Veen uit de gemeente Groningen zullen vertellen hoe hun stad met succes de normen van FairTrade hebben doorgevoerd en wethouder Dick Jense van de gemeente Rijswijk zal uitleggen hoe zijn gemeente een succesvolle FSC-gemeente is geworden.
  • Burgerparticipatie of Overheidsparticipatie? – VOL Als raadslid kun je niet alles zelf en datzelfde geldt voor de gemeente. Dat is ook niet nodig, want steeds meer burgers kunnen en willen een bijdrage leveren. Maar waar ligt de grens? Hoe faciliteer je dat proces en hoe maak je als raadslid gebruik van de energie onder de bewoners van je gemeente. Hoe bied je burgers voldoende perspectief om actief te worden en, niet onbelangrijk, actief te blijven? Jean Eigeman was van 2003 tot 2011 namens de PvdA lid van de Eerste Kamer. Eerder was hij gemeenteraadslid en gedurende tien jaar wethouder in Culemborg. Tevens was hij een half jaar waarnemend burgemeester in deze gemeente. Jean zal vanuit zijn politieke ervaringen met ons delen hoe je burgers het beste bij elkaar kunt brengen en duidelijke resultaten kunt boeken op dit gebied. Daarnaast zal oud-raadslid en wethouder in Breda Selçuk Akinci zijn ervaring met en visie op burgerparticipatie in de gemeente delen.
 • 16.45u: Borrel 
Copyright © 2009-2015